top of page
Search
  • Writer's pictureYağız Canalp

Amerika İçin Vize Türleri.

Planet Exhibitions ekibi olarak, Amerika fuar standı kiralama ve fuarlara katılmak için başvuru yapmanız gereken vize çeşitleri ve bu vizeler hakkında detaylı bilgileri bu yazımızda sizler için derledik.

B Tipi Vize: İş seyahati (B1) veya turistik gezi (B2) amacıyla verilir. Bu durumda B1 vizesi Amerikan şirketi olmayan bir şirket için çalışan kişinin Amerika’da fuar standı katılımı, konferans, görüşme, eğitim gibi amaçlarla ABD'ye gelmesi anlamındadır. Bu vize ile Amerika’da faaliyet gösteren herhangi bir şirket ile birleşebilir veya partnerlik anlaşması yapılabilir ve Amerika sınırları içerisinde mal mülk alabilirsiniz. Amerika’da herhangi bir şirkette çalışmaz veya işletme faaliyetini yürütemezsiniz. B1 vizesi ile Amerika’ya giriş yapan herhangi bir kişi en fazla 1 yıl süre boyunca Amerika’da kalabilir. B2 vizesi yalnızca turistik amaçlı olarak kullanılabilir ve bu vize ile herhangi bir faaliyette bulunamazsınız. B1 vizesi ile Amerika’ya giriş yapan herhangi bir kişi en fazla 1 ay süre boyunca Amerika’da kalabilir. B1 ve B2 vizeleri en fazla 10 yıl süre boyunca geçerlidir. Ayrı ayrı verilebileceği gibi başvurunuz yeterli bulunduğu takdirde ikisi beraber verilebilir.


E Tipi Vize: Yatırım yapacak kişiler ve ticaret ile ilgilenen kişilere verilir. E türü vizeler beş yıl boyunca geçerlidir ve Amerika’da kalma süresi ile ilgili olarak herhangi bir kısıtlaması yoktur. Çalıştığınız Amerikan şirketi size veya Türkiye vatandaşı olan bir başka kişi veya tüzel kişiye ait olabilir. Bu şirketin ticari faaliyetlerinin en az %50'si ABD ile kendi Türkiye gerçekleşmelidir. Ayrıca şirketin çalışanları da işverenleriyle aynı uyruğa sahip olmalıdır. Vizenize kefil olan işveren adına çalışıyor olduğunuzu ya da kendiniz işveren olduğunuzu kanıtlamanız gereklidir. E-2 türü vizeler yalnızca bir ABD şirketinin (büyüklüğü ne olursa olsun) %50 oranında yatırımını üstlenmiş kişilere veya böyle kişiler için çalışanlara verilir. E türü vizeler kalıcı yerleşim hakkı vermez ama Amerika'da uzun bir süre kalmanızı sağlayabilir.

-Bu vizeyle sadece yatırım yapılan şirketin (min: 100.000 USD) bünyesinde çalışma hakkına sahip olursunuz.

-Sınırsız defa yenileyebilirsiniz. Amerika’da bulunduğunuz süre boyunca her sene I-94 formunu yenilemeniz gerekir.

-Eşiniz ve 21 yaşın altında olan evlenmemiş çocuklarınız bu vizeden faydalanabilirler.

L Tipi Vize: Amerika’ya işvereni; şirketinin yan kuruluşları, şubeleri veya bağlı şirketleri için çalışmaya gelen yöneticiler, idareciler veya uzmanlık bilgisi olan çalışanlara verilir. Bu vize yöneticiler ve idareciler için yedi, uzmanlık bilgisine sahip çalışanlar için beş yıllığına geçerlidir.

Anonim şirketler, limitet şirketler, ortaklıklar ve tek kişinin sahibi olduğu şirketler ve daha pek çok şirket türü bundan faydalanabilir. Yalnızca L-1 vizenize kefil olan işveren için çalışabilirsiniz ve bu Amerikan şirketi mutlaka ülkenin dışında zaten çalışmakta olduğunuz şirketin şubesi, taşeronu, yan kuruluşu veya ortağı olmalıdır.

-Eşiniz ve 21 yaşın altında olan evlenmemiş çocuklarınız bu vizeden faydalanabilirler.


Konuyla ilgili sorularınız için bizlere hello@planetexhibitions.com adresinden e-posta yoluyla ulaşabilirsiniz.


10 views0 comments
bottom of page